Začína kvitnúť baza. Je to výzva zobrať košík, vybehnúť do prírody, naoberať čo najväčšie voňavé súkvetia a vyrobiť si doma obľúbený bazový sirup. Receptov nájdete na internete neúrekom.
Aj my máme jeden, podľa ktorého si aj tento rok sirup pripravíme.
Potrebujeme tieto ingrediencie:
40ks bazy čiernej, 2l prevarenej vody, 3 citróny, 1,5kg kryštálového najlepšie hnedého cukru.
Vždy si počkáme na slnečné ráno, aby mali kvety čo najviac peľu. Odstránime tvrdé stopky. Opláchnuté kvety vložíme spolu s nakrájanými citrónmi do sklenenej fľaše, zalejeme vychladenou a prevarenou vodou, prikryjeme pokrievkou a necháme 24 hodín lúhovať. Potom cez gázu precedíme výluh do hrnca. Aj bazu s citrónmi ešte poriadne vyžmýkame. Pridáme cukor, a varíme asi 5-10 minút, kým sa cukor nerozpustí. Nesmieme zabudnúť na vysterilizovanie fliaš, do ktorých hotový sirup nalejeme. Potom už iba dobre uzavreté fľaše zabalíme do prikrývky a necháme ich v nej pomaly vychladnúť.
Naše umelecké duše pitie zdravej bazovej limonády musia precítiť aj dizajnovo.
Vždy sa nám páči využívať pri stolovaní farebný súzvuk prírody s keramikou.
Práve krémová farba drobných bazových kvietkov v kontraste s kovovým odleskom tmavohnedej glazúry, zaručene znásobuje celkový estetický dojem chvíle. K tomu prispieva neopakovateľná vôňa bazy, ktorá láka vypiť šálku limonády "na ex". Osvieženie nemusí prichádzať iba s letom. Ak nestihnete počas horúcich dní vyprázdniť sladký obsah všetkých naplnených fliaš, dobre padne v chladných mesiacoch využiť bazovicu na prípravu chutného čaju. Teplý čaj alebo dobre vychladenú bazovicu vám odporúčame popíjať zo šálok z našej kovovej kolekcie a tak vám neujde súzvuk prírody s keramikou.